Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.), αποφάσισε να προσφέρει στα ενήλικα στελέχη του και στα Μέλη Προσκοπικών Δικτύων, ηλικίας 18-30 ετών, την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων (European Youth Card).

european_youth_card

Η κάρτα αυτή εκδίδεται παγκοσμίως από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση European Youth Card Association (EYCA), η οποία εκπροσωπεί 40 οργανισμούς, σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, υπεύθυνος φορέας για την έκδοση της κάρτας είναι η Γ.Γ.Ν.Γ. και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι μια εκπτωτική κάρτα, η οποία παρέχει σημαντικά προνόμια σε 4.000.000 νέους σε όλη την Ευρώπη, καθώς:

[checklist]

 • Διευκολύνει την καθημερινότητά τους, παρέχοντας προσφορές και εκπτώσεις, σε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, φορέων όπως:
  [spacer][/spacer]
  Μεταφορές (αστικές συγκοινωνίες, σιδηροδρομικές μεταφορές)
  Εκπαίδευση (ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ξένων γλωσσών, μαθήματα χορού, θεάτρου κ.ά.)
  Τουρισμός (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.ά.)
  Πολιτισμός (κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις)
  Καταστήματα (ρούχων, οπτικά, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα κ.ά.)
  Διακέδαση / Φαγητό (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, club)
  Υγεία (κλινικές, ιατροί, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.)
  Αθλητισμός (γυμναστήρια)
  Ομορφιά (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής)
 • Προωθεί την κινητικότητα, προσφέροντας οφέλη σε μεταφορές, διαμονή και άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
 • Παρέχει πληροφορίες, μέσω των πολλών διαύλων επικοινωνίας που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της (εθνικοί και περιφερειακοί ιστότοποι, περιοδικά, newsletters, εκπτωτικοί κατάλογοι, ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.)
 • Ενημερώνει τους νέους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν ως καταναλωτές και ως αποδέκτες υπηρεσιών, καθώς και για τον τρόπο άσκησης αυτών.

[/checklist]

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων και τον Εκπτωτικό Κατάλογο στο europeanyouthcard.gr

Την κάρτα μπορούν να αποκτήσουν νέοι 18 έως 30 ετών. Ισχύει για ένα χρόνο και μπορεί να ανανεώνεται ετήσια, μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Το ετήσιο κόστος της κάρτας είναι € 10,00.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Γ.Γ.Ν.Γ., για τον πρώτο χρόνο, το Σ.Ε.Π. εξασφάλισε την έκδοση της κάρτας για τα ενήλικα στελέχη και τα μέλη Προσκοπικών Δικτύων τα οποία πληρούν τις ηλικιακές προδιαγραφές και επιθυμούν να γίνουν κάτοχοι της κάρτας στην προνομιακή τιμή του € 1,00.

Το εν λόγω κόστος του € 1,00 / μέλος στα πλαίσια της προσκοπικής ανταποδοτικότητας, για τον πρώτο χρόνο, θα το καταβάλει η Κεντρική Διοίκηση. 

[spacer][/spacer]

[warning]Για να εκδοθεί η κάρτα στα ενδιαφερόμενα Ενήλικα Στελέχη και Μέλη Προσκοπικών Δικτύων, θα πρέπει:

1)  Να έχουν απογραφεί ως μέλη του Σ.Ε.Π., συμπληρώνοντας το σύνολο των στοιχείων τους στο e-sep, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 και

2)  Να αποστείλουν μια φωτογραφία προσώπου (χωρίς γυαλιά ηλίου κ.λπ.), τύπου διαβατηρίου / ταυτότητας, μεγέθους έως 3 ΜΒ, σε μορφή jpg, με όνομα αρχείου τον Αριθμό Γενικού Μητρώου τους (αναγράφεται στην Προσκοπική Ταυτότητα), στο karta@sep.org.gr, το αργότερο μέχρι την ίδια ημερομηνία (31/12/2013).[/warning]