ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΌ – ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΌ PROJECT

ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚOΠΟΥΛΩΝ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ

| Σπιτικοί Λυκοπράκτορες – Υπόθεση : cubs-89

|

4η Εβδομάδα

¨Γη καλεί Λυκοπράκτορες”

[ Αποστολή 1 – Υπόθεση : cubs – R ]

Σπιτικοί Λυκοπράκτορες είστε πανέτοιμοι για την πρώτη σας αποστολή την cubs – R . Ο πλανήτης Γη μας χρειάζεται περισσότερο όσο ποτέ ,καθώς λόγω της ρύπανσης τα παιδιά σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να μεγαλώνουν. Η λύση βρίσκεται στα χέρια σας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γρήγοροι και να ακολουθούμε τις εντολές κατα γράμμα.Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε τα παιδιά όλου του κόσμου και να σώσουμε τον πλανήτη μας!!

Δοκιμασία 1η :
“Τα τρια ‘R’
(Reduce, Reuse, Recycle, που σημαίνει: Μείωση, Επανάχρηση, Ανακύκλωση)”

Η υπόθεση μας cubs- R είναι αποτέλεσμα των τριών R που σημαίνουν Reduce, Reuse, Recycle δηλαδή Μείωση, Επανάχρηση, Ανακύκλωση.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή …

Όταν λέμε ρύπανση, εννοούμε την παρουσία στο περιβάλλον κάθε είδους ουσίας, θορύβου,ακτινοβολίας ή άλλων μορφών ενέργειας σε τέτοια ποσότητα,συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα
οικοσυστήματα, ή υλικές ζημιές.
Το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα,λόγω της δραστηριότητας του ανθρώπου που επηρεάζει τη φυσική ισορροπία της γης. Αλλάζει το κλίμα, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και καταστρέφει τους βιότοπους της άγριας φύσης.
Κάποιες από τις αιτίες είναι η υπερβολική χρήση των αυτοκινήτων, η αύξηση των εργοστασίων, οι πυρηνικές δόκιμες και η ρήψη των σκουπιδιών

Αποστολή :

Με γνώμονα αυτές τις πληροφορίες ,  λοιπόν , ακολουθεί μια αποστολή που πρέπει να φέρεις εις πέρας.Αλήθεια , έχεις παρατηρήσει πόσες σκουπιδοσακούλες πετάει ένα νοικοκυριό την ημέρα; Τι έχουν μέσα; Ξέρεις που τις πάνε; Ποιος τις μαζεύει; Που καταλήγουν; Αυτή Σπιτικέ κατάσκοπε είναι η αποστολή σου! Να μάθεις με όποιον τρόπο μπορείς που πηγαίνει η σκουπιδοσακούλα σου, πάντα με ασφάλεια και με την βοήθεια κάποιου μεγάλου (μην μας πάρουν και χαμπάρι). Ότι βρεις το σημειώνεις στο πρακτορο-μπλοκάκι σου που βρίσκεται μέσα στο ΚΙΤ .

Δοκιμασία 2η :
¨ Συμβουλές cubs – R ¨

Σου έχουμε ετοιμάσει μερικές συμβουλές με τα τρία ¨R¨ (έχουμε προσθέσει ένα ακόμα!) και θα θέλαμε να μας φτιάξεις κι εσύ με τη σειρά σου έναν πίνακα με τις δικές σου συμβουλές.Βάλε όσες περισσότερες μπορείς πάντα με γνώμονα την “Μείωση, Επανάχρηση, Ανακύκλωση”

Δες το παράδειγμά μας ΕΔΩ

Δοκιμασία 3η :
¨Ανακύκλωση,τρόπος ζωής”

Αφού μάζεψες αρκετές από τις πληροφορίες που σου δώσαμε πιο πάνω , θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση στο σπίτι μας!

Όμως αρχικά,γνωρίζεις τι είναι η ανακύκλωση;

Και τώρα , πάμε να ξεκινήσουμε!

  1. Για να μην ξεχνάτε ποτέ την ανακύκλωση, ζήτα από έναν μεγαλύτερο σου έναν επιπλέον κάδο  ή χαρτόκουτο και τοποθετήστε το δίπλα στον συμβατικό σας κάδο σκουπιδιών. Έτσι, την ώρα που ετοιμάζεστε να πετάξετε ένα σκουπίδι, θα θυμηθείτε αυτομάτως ότι δεν πρέπει να το πετάξετε όπου να ‘ναι!
  2. Στη συνέχεια , για να γνωρίζουν όλοι οτι είναι ¨Κάδος ανακύκλωσης ¨αλλά και τι υλικά πρέπει να πετάμε μέσα ,  ζωγράφισε σε μια κόλλα Α4 ή εκτύπωσε το ΣΗΜΑ και τα ΥΛΙΚΑ ανακύκλωσης.
  3. Και τέλος , ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους μας!

– Στον κάδο ανακύκλωσης, πετάμε τις συσκευασίες άδειες από τροφές και υγρά και σχετικά καθαρές. Αδειάστε καλά τους χυμούς ή τα αναψυκτικά και ξεπλύνετε λιγάκι τα κουτάκια κάτω από τη βρύση.
– Πιέστε τις χάρτινες συσκευασίες, αλλά και τα πλαστικά μπουκάλια, για να πιάνουν λιγότερο χώρο.
– Σε έναν πιο ουδέτερο χώρο, συγκεντρώστε τα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόκουτα , κ.ά.).
– Πολλά οργανικά υπολείμματα της κουζίνας, όπως φρούτα, λαχανικά, ακόμη και η στάχτη από το τζάκι ή το κατακάθι του καφέ, μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο λίπασμα για τα λουλούδια μας ή τα λαχανικά μας

Tip : Μπορείς άμα θέλεις να γράψεις τις συμβουλές και να τις κολλήσεις πάνω απο τον κάδο!!

Δοκιμασία 4η :
” Το άχρηστο,χρήσιμο”

Σίγουρα στο σπίτι σου θα έχεις συσκευασίες από χρησιμοποιημένα σαμπουάν,μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικά και ήρθε η στιγμή να  σου δείξουμε έξυπνους τρόπους να τα χρησιμοποιήσεις!

Δες παρακάτω τι ετοίμασαν οι Σπιτικοί Λυκοπράκτορες για σένα  και περιμένουμε και τις δικές σου κατασκευές στη μυστική μας ομάδα #menoumelykoi !

Πως θα σου φαινόταν και ένας κουμπαράς από πλαστικά μπουκάλια ή δοχεία από απορρυπαντικό ;;

Αποστολή 6η :
¨Minute to win it προπονήσεις!!¨

Κάθε λυκοπράκτορας οφείλει να κάνει καθημερινά προπόνηση τόσο στο νου του , όσο στο σώμα του και στις ικανότητές του.Γι’αυτό τον λόγο σου έχουμε μερικές μικρές προπονήσεις που πραγματοποιούν οι Λυκοπράκτορες επί καθημερινή βάση!

Πραγματοποίησέ τες με επιτυχία και στείλε μας το αποδεικτικό βίντεο στη μυστική μας σελίδα!

Λυκοπρακτορο-προπονήσεις :

  • Εσύ μπορείς να περπατήσεις 10 βήματα ισορροπώντας ένα βιβλίο στο κεφάλι σου;
  • Μπορείς να πεις ανάποδα την προπαίδεια του 9;
  • Θυμάσαι τι πρέπει να έχει μέσα ένα φαρμακείο; Μπορείς να τα γράψεις με αλφαβητική σειρά στο πρακτορο-μπλοκάκι σου;

Αποστολή 7η :
¨Οι δυο όψεις¨

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ…

  • Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης.
  • Η 22η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Ημέρα της Γης και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970 ,  με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.

Αποστολή

Βάσει των 2 αυτών παγκόσμιων ημερών αγαπημένοι μας Σπιτικοί Λυκοπράκτορες σας έχουμε δύο αποστολές μια για κάθε ημέρα :

Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου : Ψάξε στη βιβλιοθήκη σου ένα βιβλίο με θέμα τον πλανήτη Γη ή τη φύση ,διάβασε το και όταν το τελειώσεις στείλε μας το αγαπημένο σου σημείο,τι σου άρεσε περισσότερο απ’όλο το βιβλίο!

Παγκόσμια ημέρα της Γης : Φτιάξε μια ζωγραφιά με θέμα ¨Οι δυο όψεις της πόλης μου¨ .Χώρισε την κόλλα Α4 ή το χαρτόνι σε 2 σημεία,από τη μια μεριά ζωγράφισε μια καθαρή πόλη και από την άλλη , μια πόλη βρώμικη με σκουπίδια,ρύπανση κλπ.

Περιμένουμε τις απαντήσεις !

Αποστολή 8η :
¨Το μαγικό συστατικό¨

Τα πηγαίνεις πολύ καλά Σπιτικέ Λυκοπράκτορα και ήρθε η ώρα να βρεις το 3ο συστατικό για το φίλτρο..Λύσε τον γρίφο και το μυστικο συστατικό θα βρίσκεται στα χέρια σου !!

ΓΡΙΦΟΣ

Κάθε αποστολή – από την εκπαίδευσή που πέρασες– είχε κρυμμένες λέξεις σαν την λέξη που μόλις βρήκες σε αυτή την ακροστιχίδα! Συγκέντρωσέ τες όλες σε ένα μπουκάλι το οποίο θα κρύψεις στην τελευταία σελίδα στο μπλοκάκι σου! Κάθε εβδομάδα θα προσθέτεις και μία καινούρια. Έτσι όταν τις βρεις όλες θα μπορείς να τις στείλεις στην Ροζ Τσιχλόφουσκα για να παρασκευάσει το αντίδοτο που ψάχνουμε!

Σου στέλνουμε ένα μπουκαλάκι για να προσθέσεις τα υλικά που έχεις βρει μέχρι τώρα!

Μαγικό μπουκάλι (πάτα επάνω στον σύνδεσμο)

Το αγαπημένο τραγούδι των Λυκοπρακτόρων !

Στίχοι
΄Ο χορός της ανακύκλωσης΄

Κάνε ανακύκλωση κι εσύ,
φτιάξε απ’ το γυαλί νέο γυαλί,
φτιάξε απ’ τα μπουκάλια
κάτι άλλο,
δώσε στα υλικά νέα μορφή!

Κάνε ανακύκλωση κι εσύ
φτιάξε απ’ το χαρτί νέο χαρτί,
από εφημερίδες ή σακούλες
δώσε στο χαρτί ξανά ζωή!

Κάνε ανακύκλωση κι εσύ
κι απ’ το αλουμινένιο το κουτί,
φτιάξε κάτι χρήσιμο καινούριο,
που θα μας βοηθήσει πιο πολύ!

Ανακύκλωση θα πει:
είμαι χρήσιμος

κύκλος είναι η ζωή,
Ανακύκλωση!

Απ’ το τέλος στην αρχή,
ανακύκλωση είναι αυτή,
κύκλος είναι η ζωή!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Περάσατε το πρώτο σκέλος του μυστηρίου ! Πόσο έτοιμοι είστε για να προχωρήσετε παρακάτω; Μείνετε συντονισμένοι Σπιτικοί Λυκοπράκτορες για  το επόμενο ταξίδι…!

Και μην ξεχαστείς…!

Αφού ολοκληρώσεις όλες τις αποστολές σου με επιτυχία και λίγο πριν κοιμηθείς ζήτα από του γονείς σου να σου βάλουν να ακούσεις τις ιστορίες μας.Σαν τις συγκεντρώσεις που έκανες με όόλους τους φίλους σου και ο/η  Ακέλας  σάς  τις έλεγε στο τέλος..και πριν ακόμα το καταλάβεις να είσαι σίγουρος ή σίγουρη πως,πολύ γρήγορα, θα βρεθείτε και πάλι όλοι μαζί …!

( ΥΓ : Θερμή παράκληση αγαπητοί μας γονείς να στέλνετε το φωτογραφικό σας υλικό μόνο στην σελίδα μας στο facebook  #μένουμελύκοι   για την ασφάλεια όλων μας )