Μεσορρούγι
Το Μεσορρούγι είναι ορεινό χωριό της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας. Πρόκειται για ένα από τα Κλουκινοχώρια. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.132 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές των Αροανίων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας. Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 23 κάτοικοι.
Το Μεσορρούγι από το 1999 έως το 2010 αποτελούσε Δημοτικό Διαμέρισμα του πρώην Δήμου Ακράτας. Από το 2011 ανήκει διοικητικά στο νεοπαγή Δήμο Αιγιαλείας ως Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας. Εκτός από τον ομώνυμο οικισμό, η Τοπική Κοινότητα Μεσορρουγίου περιλαμβάνει και τους οικισμούς Άνω Μεσορρούγι με 12 κατοίκους και Σόλο με 27 κατοίκους.
Το χωριό Μεσορρούγι στους πρόποδες του Χελμού.

Αφήνοντας την Ακράτα, ο δρόμος αρχίζει να σκαρφαλώνει στο βουνό. Αποβιβάζουμε τους πρώτους για την έρευνα τους στο Μεσορρούγι και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους για τη Ζαρούχλα. Τα θέματα της έρευνας είναι το δάσος της Ζαρούχλας, ο ορεινός τουρισμός και η λαογραφία.
Το παλιό σχολείο του Μεσορρουγίου, έχει παραχωρηθεί στους προσκόπους της Δυτικής Πελοποννήσου. Εδώ τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια καλή προσπάθεια από τους Προσκόπους της Δυτικής Πελοποννήσου, ώστε το παλιό πετρόχτιστο σχολείο να διαμορφωθεί σε ένα φιλόξενο προσκοπικό καταφύγιο. Χτίστηκε το 1904 το οποίο είναι ένα από τα διδακτήρια του κληροδοτήματος δωρεάς Ανδρέα Συγγρού. Ενεργοποιούμε άμεσα την εναλλακτική διαδρομή. Κατέβασμα από το Μεσορρούγι μέχρι τη λίμνη του Τσιβλού. Μια πανέμορφη πορεία δυόμιση ωρών, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες καταλήγουμε στη λίμνη. Περίπου 1.5χιλιόμετρα από το χωριό υπάρχει το Καστράκι με το πανέμορφο δάσος και την βρύση της Γκόλφως https://www.youtube.com/watch?v=P5fqNLDR_LU.

Μετεωρολογικός σταθμός Μεσορρουγίου Αχαΐας
Δείτε Εδώ:
https://penteli.meteo.gr/stations/mesorrougi/?fbclid=IwAR2wdqRv8gGj_BjyuNzkzY3gsCOFo0YLW85T4PlJFUezEPRMJnisK02W5Rc.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email: pk_mesorrougi@sep.org.gr