ΟΙ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΙ

Ο Λόρδος Μπέιντεν Πάουελ, ιδρυτής του Προσκοπισμού, σ’ ένα από τα δεκαπενθήμερα τεύχη του με τίτλο «Προσκοπισμός για παιδιά», που άρχισε να εκδίδει το 1908, έγραφε ότι ο πρώτος προσκοπισμός που έζησε, όταν ήταν παιδί,ήταν ο Ναυτοπροσκοπισμός, όπου μ’ ένα Ιστιοφόρο, μαζί με τ’ αδέλφια του,έκανε το γύρο των ακτών της Αγγλίας και της Σκωτίας. Ευχαριστήθηκε δε τόσο πολύ, που μας συνιστά να κάνουμε και εμείς το ίδιο για να νιώσουμε τα ίδια συναισθήματα και να βιώσουμε τη σημασία του «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ» στο μεγαλείο του. Στο ίδιο τεύχος αναφέρει τα προτερήματα των παλαιών θαλασσόλυκων, τις ικανότητες των πληρωμάτων των Ναυαγοσωστικών, τις ευκαιρίες των ανδρών των Εμπορικών πλοίων.

Έτσι, συγκρίνοντας την προσκοπική ζωή με όλους όσοι ασχολούνται με τη θάλασσα, διαπίστωνε ότι όλοι οι παραπάνω πρέπει να ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα, να βοηθήσουν τους κινδυνεύοντες, να είναι ικανοί να χειρισθούν ένα σκάφος, να συγχρονισθούν με το υπόλοιπο πλήρωμα τραβώντας κουπί, να ξέρουν κολύμπι, να γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλείας, να μπορούν να ρίξουν μία κουλούρα σχοινί σε ορισμένο σημείο ή να μπορούν να το πιάσουν και να το στερεώσουν.

Βλέποντας λοιπόν ότι όλα αυτά συνεπάγονται ζωή ελεύθερη και υγιεινή, στον καθαρό αέρα, όπου αναπτύσσεται η αισιοδοξία, η επιδεξιότητα, το θάρρος, η οργανωτικότητα, η συντροφικότητα και η αυτοπειθαρχία, αποφάσισε τη δημιουργία των Ναυτοπροσκοπικών ομάδων περί τα δυο χρόνια μετά την ίδρυση του Προσκοπισμού, δηλαδή το 1909–10.

Στην Ελλάδα οι Ναυτοπρόσκοποι ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Μίνδλερ το 1913. Ο Μίνδλερ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28-3-1860.

Οι Ναυτοπρόσκοποι συνδυάζουν τη Γη και τη Θάλασσα στις δραστηριότητές τους. Με την Ελληνική ύπαιθρο ως ιδανικό σκηνικό για κάθε χερσαία ή θαλασσινή εξόρμηση, προσφέρουμε μια συναρπαστική περιπέτεια σε παιδιά ηλικίας 6 έως 106 ετών! Μέσα από το παιχνίδι και έχοντας πάντα σαν γνώμονα την ασφάλεια των μελών μας συμβάλουμε στην διάπλαση των χαρακτήρων των παιδιών μέσα από τις Αρχές μας, λαμβάνοντας, δε, υπόψιν μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ηλικιακής ομάδας. Όλα αυτά μέσα από δραστηριότητες όπως η Ιστιοπλοΐα, η Κωπηλασία, η Ορειβασία και γενικότερα το παιχνίδι σε θάλασσα, βουνό και πόλη, όλες τις εποχές!

Στην περιφέρεια μας υπάρχουν 7 Ναυτοπροσκοπικά Συστήματα :

Πάτρα

4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πατρών

9ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πατρών

Ρίο

6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρίου

Αίγιο

1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αιγίου

Κεφαλονιά

1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου

Ζάκυνθος

1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ζακύνθου

Ναυτοπροσκοπικά σκάφη

Οι λέμβοι αποτελούν ιδιοκτησία του Σ.Ε.Π. σύμφωνα με το νόμο 440/76-ΦΕΚ 257Α της 27/9/1976 (περί τροποποιήσεως του νόμου 1066/1917 περί ιδρύσεως του ΣΕΠ).Οι λέμβοι του 6ου Σύστηματος Ναυτοπροσκόπων Ρίου έχουν ως βάση τη λέσχη του συστήματος στο Ρίο και το λιμάνι των Αραχωβιτίκων .

Το όνομα της πρώτης λέμβου είναι «Γλαύκος» (αρχαία ελληνική θεότητα). Είναι τύπου ΝΑΥΣΘΟΗ («Lelivlet») και είναι μεταλλική εξάκωπη ιστιοφόρα.Η λέμβος ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του ΤΕΜΚΕ στο Βόλο, τον Μάιο του 2011, σύμφωνα με ναυπηγικά σχέδια άλλων λέμβων του ιδίου τύπου και καταχωρήθηκε στο λεμβολόγιο του ΣΕΠ τον Νοέμβριο του 2009, με αριθμό 554.

Το όνομα της 2ης λέμβου είναι «Ιώ» (αρχαίο μυθολογικό πρόσωπο). Είναι τύπου ΝΑΥΣΘΟΗ («Lelivlet») και είναι μεταλλική εξάκωπη ιστιοφόρα. Η λέμβος ναυπηγήθηκε στον Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2017 βάσει των νεότερων ναυπηγικών σχεδίων και καταχωρήθηκε το ίδιο έτος στο λεμβολόγιο του ΣΕΠ με τον αριθμό 556.

Χαρακτηριστικά σκάφους

Η εξάκωπη μεταλλική λέμβος

H λέμβος είναι η μεταλλική «έκδοση» της ξύλινης εξάκωπης με μικρές διαφορές στο σκάφος, κυρίως στην ύπαρξη (στη μεταλλική) στεγανών χώρων και κινητής καρίνας. Διαθέτει βασική ιστιοφορία φλόκο και μεγίστη τύπου «σακκολέβη» (τραπεζοειδές). Μπορεί να φέρει επιπρόσθετα κόντρα φλόκο (αν τοποθετηθεί πρόβολος) και φλίτσι (μικρό τριγωνικό πανί πάνω απ’ τη μεγίστη).

Οι διαστάσεις της λέμβου αυτής είναι: oλικό μήκος 5,60 m, μέγιστο πλάτος 1,80m, «μαχαιρωτή» (κινητή) καρίνα, βύθισμα έμφορτη 0,35 m (γάστρα)/ 1,20 m με την καρίνα κατεβασμένη. Επίσης, το πηδάλιό της «κατεβαίνει» 0,60 m κάτω από τη γάστρα, αποτελώντας έτσι μια δεύτερη επιφάνεια ευσταθείας (δηλ. σαν δεύτερη καρίνα). Βάρος (με πλήρη εξαρτία) 350 kg και χωρητικότητα 9 ατόμων.

Η εξάκωπη μεταλλική λέμβος διαθέτει δύο στεγανούς χώρους, ώστε σε περίπτωση που γεμίσει νερό ή ανατραπεί, να παραμένει αβύθιστη.

Οι μεταλλικές εξάκωπες είναι ολλανδικής σχεδιάσεως και ο τύπος τους ονομάζεται Leliewlet. Ονομάζονται επίσης και τύπου Ναυσιθόη από το όνομα της πρώτης ελληνικής λέμβου σύμφωνα πάντα με τις ναυτικές παραδόσεις.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για χρήση της λέμβου μας επικοινωνήστε με την…

Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου

Παλαιών Πατρών Γερμανού 80
262 25 Πάτρα
τηλ./fax: 2610 278934
pedpelop@sep.org.gr

facebook_button_01