ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΌ – ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΌ PROJECT

ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚOΠΟΥΛΩΝ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ

| Σπιτικοί Λυκοπράκτορες – Υπόθεση : cubs-89 |

3η Εβδομάδα

¨Τα μυστικά της Μητέρας Γης¨

Γεια σας Σπιτικοί μας Λυκοπράκτορες! Εδώ Κάντι Κάραμελ και Μπλακ Κλάουντ!! Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για εσάς ,διότι μέχρι στιγμής σε όλες τις δοκιμασίες έχετε ανταπεξέλθει και με το παραπάνω! Τώρα λοιπόν που είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου ήρθε η ώρα να σας δείξουμε κάποια «μυστικά»  που μόνο ένας Λυκοπράκτορας μπορεί να γνωρίζει!! Πολλά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον πλανήτη μας, επηρεάζουν άμεσα και την Μητέρα Γη και πρέπει να ξέρουμε κάποια βασικά στοιχεία ώστε να μπορούμε να την βοηθήσουμε, και να συνεχίσουμε κι εμείς να μεγαλώνουμε! Όπως καλά γνωρίζετε όλοι θα πρέπει να έχουμε αρχικά το μαγικό ελιξίριο.. έχετε ήδη το πρώτο στοιχείο. Είστε έτοιμοι να πάρουμε το δεύτερο;;!

Δοκιμασία 1η

«Αρχή Μετεωρολογίας »

Η αποστολή των πρακτόρων είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα! Ακόμα και για τον καιρό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τι «σχέδια» ετοιμάζει ο ουρανός και για αυτό, μάθαμε να προβλέπουμε τον καιρό μέσα από τα σύννεφα!! Παρακάτω θα σου δείξουμε πέΝτε (5) εικόνες σύννεφων και δίπλα τι σημαίνει το κάθε ένα , για να τα μάθεις κι εσύ και να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος για οποιαδήποτε αποστολή!

1ος τύπος σύννεφων :

  • Αυτός ο τύπος σύννεφου ονομάζεται «Σωρειτομελανίας» και είναι ογκώδη, πυκνά νέφη, με τη βάση τους να ακουμπά σχεδόν στο έδαφος και στη συνέχεια να αναπτύσσονται κατακόρυφα – κάπως σαν βουνό ή πύργος. Αν τα δεις νωρίς το πρωί στον ουρανό, και ο όγκος τους να αυξάνεται σταδιακά, να ξέρεις πως έρχονται άγρια καιρικά φαινόμενα!! (Να πάρεις και το αδιάβροχο σου μαζί!!)

2ος τύπος σύννεφων :

  • Αν δεις τον παραπάνω τύπο νεφών, με πολλά συνεχόμενα «κυκλάκια» στη βάση τους (ονομάζονται «mammatus»), θα περιμένεις καταιγίδες, που μπορεί να είναι είτε ήπιες είτε πιο άγριες.

3ος τύπος σύννεφων :

  • Οι θύσανοι εμφανίζονται ψηλά στον ουρανό, είναι λευκοί και μοιάζουν μεταξένιοι ή σαν λευκά φτερά. Η παρουσία τους υποδηλώνει πιθανή κακοκαιρία στις επόμενες 36 ώρες. (Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα για να λύσουμε οποιοδήποτε μυστήριο εκείνη τη στιγμή!!)

4ος τύπος σύννεφων :

  • Το ίδιο δηλώνουν και αυτά τα σύννεφα, τα οποία ονομάζονται «υψισωρείτες». Επίσης, αυτά τα σύννεφα μας δείχνουν και πως στα πιο υψηλά στρώματα της Γης υπάρχει άνεμος!

5ος τύπος σύννεφων:

  • Ονομάζεται «μελανόστρωμα», συναντάται σε χαμηλά προς μέσα ύψη στον ουρανό και είναι ιδιαίτερα πυκνό και απλωμένο σε μεγάλη έκταση, ώστε δεν φαίνεται καθόλου ο ήλιος. Το χρώμα του είναι γκρίζο και σημαίνει άμεση βροχή – ή όταν είναι πιο έντονα τα φαινόμενα, χιόνι και χαλάζι. Αν φυσούν δυνατοί άνεμοι, θα δεις το μελανόστρωμα να κομματιάζεται και να κινείται με μεγάλη ταχύτητα. (Επομένως αν συναντήσουμε αυτό το σύννεφο ξέρουμε πως σίγουρα πρέπει να βιαστούμε!!)

Έξτρα πληροφορία:
Αν συναντήσεις ουρανό σκεπασμένο με σύννεφα μια χειμωνιάτικη νύχτα, μπορείς να περιμένεις πιο ήπιο καιρό με καλή θερμοκρασία, σε αντίθεση με τις «καθαρές» χειμωνιάτικες νύχτες που το κρύο είναι πιο τσουχτερό.

Δοκιμασία 2η :

“Μετεωρολόγοι…junior! “

Τώρα αφού έμαθες όλα αυτά τα μυστικά, μπορείς να φτιάξεις κι εσύ τον πίνακα πρόβλεψης καιρού παρέα με την Καντι Κάραμελ, ο οποίος είναι απαραίτητος για όλους τους Λυκοπράκτορες!!

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα παρακάτω:
χαρτόνι (όποιο χρώμα σου αρέσει)
κόλλα
ψαλίδι
μαρκαδόρους και
  τις φωτογραφίες των σύννεφων εκτυπωμένες ή μπορείς να τα ζωγραφίσεις μόνος / μόνη σου!

Είναι πολύ εύκολο!!

Βήμα 1ο :Εκτυπώνεις την φωτογραφία που βρίσκεται ΕΔΩ
Βήμα 2ο:Κόβεις το χαρτόνι σε μέγεθος Α4 και κολλάς την φωτογραφία 
Βήμα 3ο : Στην μέση κόβεις το γκρι κομμάτι για να σχηματιστεί ένα «παραθυράκι».
Βήμα 4ο : Αν είναι ασπρόμαυρη η φωτογραφία σου μπορείς να ζωγραφίσεις τα σύννεφα γύρω από το παραθυράκι,όπως σου έδειξα πιο πάνω!
Βήμα 5ο : Το σηκώνεις ψηλά στον ουρανό και «στοχεύεις» ένα σύννεφο μέσα από το παραθυράκι. Το παρατηρείς και με την βοήθεια των σύννεφων που έχεις γύρω γύρω μπορείς αμέσως να καταλάβεις τι καιρό θα κάνει!!
Καλή Επιτυχία!!

Δοκιμασία 3η

«Τα 4 βασικά σημεία»

Μέχρι στιγμής είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και έχετε πιάσει για τα καλά τη δουλειά!! Σε αυτό το σημείο θα μάθετε πως να προσανατολίζεστε (στο περίπου ) χωρίς πυξίδα αλλά με την βοήθεια του ήλιου! Η διαδικασία είναι απλή , το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σηκωθείτε νωρίς ένα πρωινό και να βγείτε έξω στο μπαλκόνι,στην βεράντα ή στον κήπο σας και ακολουθήστε τον παρακάτω κανόνα που έγραψε ο Μπλακ Κλάουντ μόνο για εσάς!

” Αν το πρωί τεντώσουμε το δεξί χέρι μας προς το μέρος που ανατέλλει ο ήλιος, βρίσκουμε την Ανατολή. Στο αριστερό μας χέρι είναι η Δύση. Το πρόσωπό μας κοιτάει τότε προς το Βορρά και η πλάτη μας είναι στραμμΕνη προς το Νότο. ”
 
Δες και την φωτογραφία παρακάτω μπορεί να φανεί χρήσιμη!

Στη συνέχεια Λυκοπράκτορα κατέγραψε τα 4 σημεία του Ορίζοντα και φτιάξε μια ζωγραφιά όπως αυτή ΕΔΩ – στο μυστικό σημειωματάριο που υπάρχει στο ΚΙΤ σου – και πάμε να φτιάξουμε τον “χορό της Γης” !!

Τα βήματα είναι απλά :

– 2 βήματα προς τον βορρά ( + 2 παλαμάκια )
– 3 βήματα προς την ανατολή (+ 2 παλαμάκια)
– 3 βήματα προς την δύση
– 1 Στροφή προς τον νότο και
– 2 χοροπηδητά προς τον βορρά και
-1 στροφή προς την δύση.

Tip 1 : Μπορείς να φτιάξεις την χορογραφία σου με το αγαπημένο σου προσκοπικό τραγούδι ! Ορίστε μια λίστα με τραγούδια που μπορείς να διαλέξεις! ( Πάτα εδώ —> Προσκοπικά τραγούδια )

Tip 2 : Μπορείς φυσικά να φτιάξεις και την δική σου χορογραφία από τον ” Χορό της Γης ” !!

Στείλτε μας τις χορογραφίες σας στην μυστική σελίδα #menoumelykoi . Η καλύτερη Χορογραφία θα βραβευτεί!!

Δοκιμασία 4η

«Φύσα αεράκι..»

Σε αυτή την μυστική αποστολή μας βρίσκονται αρκετά εμπόδια αλλά μπορούμε σίγουρα να τα ξεπεράσουμε! Ένα από τα σημαντικά είναι οι άνεμοι οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν πάντα να κάνουμε ότι θέλουμε (πχ να καθαρίσουμε μία παραλία). Για αυτό κι εμείς σας πράκτορες έχουμε πάντα μαζί μας ένα ανεμολόγιο με τους 4 πιο σημαντικούς ανέμους. Εσύ έχεις;;; Αν όχι μην ανησυχείς!! Ο Μπλακ Κλάουντ θα σε βοηθήσει να φτιάξεις το δικό σου!!

Αρχικά οι 4 βασικοί άνεμοι που χρησιμοποιούμε είναι οι παρακάτω:

1) Αυτός που έρχεται από τον Βορρά ονομάζεται Τραμουντάνα ή Βοριάς.
2) Αυτός που έρχεται από την Ανατολή ονομάζεται Απηλιώτης ή Λεβάντες.
3) Αυτός που έρχεται από το Νότο ονομάζεται ΌστΡια ή Νοτιάς και
4) Αυτός που έρχεται από την Δύση ονομάζεται Ζέφυρος ή Πουνέντες.
Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου ανεμολόγιο!! Ουαααουυυ!!

 Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

  1 χαρτόκουτο (πχ από ένα κουτί παπουτσιών)
  2 κορδόνια (ή κάποιο υλικό που δεν χρειάζεσαι για άμεση χρήση πχ κορδέλες)
  1 κουμπί
  4 συνδετήρες
  χάρακα
  μαρκαδόρους

Βήμα 1ο : Κόβεις το χαρτόκουτο σε έναν κύκλο
Βήμα 2ο : Με την βοήθεια του χάρακα τραβάς μία κάθετη και μία οριζόντια γραμμή σε σχήμα σταυρού. Τα σημεία του ορίζοντα δηλαδή, τα οποία θα γράψεις (Β,Ν,Α,Δ) όπως έφτιαξες τα σημεία στο σημειωματάριο σου!
Βήμα 3ο : Κολλάς τα κορδόνια – ή τις κορδέλες – πάνω στις γραμμές που τράβηξες
Βήμα 4ο : Στην μέση του κύκλου (εκεί που συναντιούνται τα κορδόνια δηλαδή) κολλάς το κουμπί.
Βήμα 5ο : Στην συνέχεια κάνεις τους συνδετήρες βελάκια και τους κολλάς στην άκρη κάθε κορδονιού.
Βήμα 6ο : Τέλος γράφεις στο πλάι κάθε κορδονιού ή κορδέλας το όνομα του ανέμου, ανάλογα σε ποιο σημείο του ορίζοντα ανήκει.

Ρίξε μια ματιά και στο ανεμολόγιο του Μπλακ Κλάουντ για να σε βοηθήσει :

Δοκιμασία 5η

«Ενα φυτό από το σπίτι’’ »

Όπως όλοι οι Λυκοπράκτορες ξέρουμε , στα σπίτια μας έχουμε πολλά φρούτα ή λαχανικά τα οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνοι μας από την αρχή!! Έχεις λοιπόν μία αποστολή!! Στο παρακάτω βίντεο υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά. Έτσι , θα πρέπει να φυτέψεις κι εσύ το δικό σου , όπως οι Λυκοπράκτορες στο βίντεο!! 

 Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε την Μητέρα Γη με το μέρος μας στην εξιχνίαση του μυστηρίου!! Ιδανικά, θα σου πρότεινα να πας στο 07:20 του βίντεο που δείχνουμε πως να φυτέψεις ένα κρεμμύδι (κάτι που οι περισσότεροι πράκτορες έχουν στο σπίτι). 

Tip 1 :  Θα περιμένω να μου στείλεις φωτογραφίες από την διαδικασία του φυτέματος και από την εξέλιξη του !!
Tip 2 : Μην ξεχνάς να το φροντίζεις καθημερινά , διότι στο τέλος του μυστηρίου θα πρέπει να το μεταφέρεις στην αυλή τΟυ Συστήματός σου για να του δώσεις μία πινελιά λύκο-πρακτορικών φρούτων ή λαχανικών!!
Καλή Επιτυχία !!

Δοκιμασία 6η :

Και τώρα ήρθε η στιγμή που περίμενες..Τα κατάφερες για ακόμη μια φορά και αξίζεις το δεύτερο συστατικό του ελιξηρίου( το πρώτο το βρήκες στην προηγούμενη Αποστολή της 2ης εβδομάδας / πάτα ΕΔΩ για να την ολοκληρώσεις αν δεν την έχεις κάνει ! )

Οχι όμως τόσο εύκολα..

Ενας αληθινός Λυκοπράκτορας έχει μάθει να λύνει όποιο μυστήριο του παρουσιαστεί..Έτσι κι εσύ πρέπει να βρεις το συστατικό μέσα από τους παρακάτω γρίφους..Πρεπει να είστε πολύ παρατηρητικοί και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες μου. Ξεκινάμε :

  • Το 1ο γράμμα του συστατικού βρίσκεται στην 1η δοκιμασία ,από την αρχή της παραγράφου πήγαινε στην 3η γραμμή , 15η λέξη , 3ο γράμμα
  • Το 2ο γράμμα βρίσκεται στην 3η δοκιμασία στον κανόνα του Μπλακ Κλάουντ για τον προσανατολισμό πήγαινε στην 3η γραμμή , 1η λέξη , 7ο γράμμα
  • Το 3ο γράμμα βρίσκεται στην 4η δοκιμασία στη σειρά των βασικών ανέμων πήγαινε στην 3η γραμμή , 8η λέξη , 4ο γράμμα
  • Το 4ο και τελευταίο γράμμα βρίσκεται στην 5η δοκιμασία στο “tip 2” στην 2η γραμμή , 3η λέξη , 2ο γράμμα

Extra tip : Η λύση βρίσκεται και στο παρακάτω αίνιγμα :

¨ Όταν πλυθώ , λερώνεται…Τι είναι; ¨

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :          ____    ____    ____    ____

Εάν κατάφερες να το βρεις ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ! Εχεις το δεύτερο συστατικό του ελιξηρίου ! Βάλ΄το μέσα στο ΚΙΤ σου μαζί με το πρώτο.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ 7η

«Λυκο-αποτυπώματα»

Και ναι λοιπόν !!! Έφτασε αυτή η μεγάλη στιγμή όπου θα πρέπει κι εσύ να δώσεις τα δαχτυλικά , και όχι μόνο , αποτυπώματά σου!!! Όλοι οι σπιτικοί Λυκοπράκτορες έχουμε , αλλά όχι τα συνηθισμένα για να μην μπορούν να μας καταλάβουν αμέσως! Εμένα ας πούμε τα αποτυπώματα των δαχτύλων των ποδιών και των χεριών μου, βρίσκονται στο αγαπημένο μου ζώο που είναι ο λαγός!! Και πως γίνεται αυτό;;; Δες εδώ την πατούσα μου!

Για να φτιάξεις κι εσύ το δικό σου θα χρειαστείς:
-Χαρτί Α4
-Τέμπερες
-Μαρκαδόρους
– Πολύ φαντασία !!
Βήματα : Βάφεις την παλάμη ή την πατούσα σου και ξεπατικώνεις στο χαρτί Α4, ανάλογα με το τί θες να δημιουργήσεις. Ύστερα σχεδιάζεις τις λεπτομέρειες. Γράφεις το μυστικό σου όνομα και.. ΕΤΟΙΜΟ!!!

Δες τις παρακάτω φωτογραφίες και δημιούργησε κι εσύ το δικό σου !!

Δοκιμασία 8η :

Σπιτικέ Λυκοπράκτορα σου επισυνάπτουμε και το αγαπημένο τραγούδι της Καντι Κάραμελ και του Μπλακ Κλάουντ για να σε κρατάνε συντροφιά σε όλες τις δοκιμασίες σου !

Τραγούδι: 

Στίχοι :

Αν ένα παιδί
τύχει να σου πει
πως λυκόπουλο είναι
να μην γελαστείς
γιατί ψέμματα
πάντα θα σου πει,
αν δεν το ιδείς φαιδρό.

Γιατί πάντα ένα λυκάκι
δεν θυμώνει – δεν δακρύζει
κι αν ενα κακό
πάθει μιά φορά
εύθυμο ευθύς σφυρά .

Γιάτι πάντα ένα λυκάκι
δεν θυμώνει – δεν δακρύζει
κι αν ενα κακό
πάθει μιά φορά
εύθυμο ευθύς γελά .

Και μην ξεχαστείς…!

Αφού ολοκληρώσεις όλες τις αποστολές σου με επιτυχία και λίγο πριν κοιμηθείς ζήτα από του γονείς σου να σου βάλουν να ακούσεις τις ιστορίες μας.Σαν τις συγκεντρώσεις που έκανες με όόλους τους φίλους σου και ο/η  Ακέλας  σάς  τις έλεγε στο τέλος..και πριν ακόμα το καταλάβεις να είσαι σίγουρος ή σίγουρη πως,πολύ γρήγορα, θα βρεθείτε και πάλι όλοι μαζί …!

( ΥΓ : Θερμή παράκληση αγαπητοί μας γονείς να στέλνετε το φωτογραφικό σας υλικό μόνο στην σελίδα μας στο facebook  #μένουμελύκοι   για την ασφάλεια όλων μας )