jotajoti2014_banner_01

Το JOTA-JOTI (Jamboree On The Air) (Τζάμπορη των Αιθέρων) – (Jamboree On The Internet) (Τζάμπορη στο Διαδίκτυο) είναι μια ετήσια δράση στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 1.000.000 Πρόσκοποι και Οδηγοί από κάθε γωνιά του πλανήτη μας και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, ή με τη χρήση του διαδικτύου.

Είναι μια παγκόσμια δράση, ένα πραγματικό Τζάμπορη κατά το οποίο Πρόσκοποι και Οδηγοί ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες, συμβάλλοντας στην εδραίωση της Παγκόσμιας Συναδέλφωσης.

Το JOTA-JOTI πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Φέτος, ξεκινά στις 00:00 (ώρα Ελλάδας) της 18ης Οκτωβρίου 2014 και τελειώνει στις 23:59 (ώρα Ελλάδας) της 19ης Οκτωβρίου 2014.

[success]Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πάτρας
σε συνεργασία με την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου,
θα συμμετέχει στο JOTA-JOTI 2014
και 
θα εκπέμπει από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα,
την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014
με αποκορύφωση των δράσεων από τις 12:οο έως τις 14:00[/success]

Φέτος, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων Προσκοπισμού στην πόλη της Πάτρας (1914-2014), κύριος στόχος μας θα είναι να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα όσο πιο μακρυά γίνεται…

[success]Περιμένουμε λοιπόν όλους εσάς που με τον έναν ή άλλον τρόπο “ευθύνεστε”
γι’ αυτή την 100χρονη δράση των Προσκόπων στην πόλη της Πάτρας,
να “φωνάξουμε” μαζί, με την βοήθεια των ραδιοερασιτεχνών φίλων μας,
σε όλο τον κόσμο… 100 χρόνια Πρόσκοποι Πάτρας…![/success]

[spacer][/spacer]

Πως μπορώ να συμμετέχω στο JOTA…

Αν λοιπόν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε ατομικά, με τους φίλους σας, με το Τμήμα σας ή με το Σύστημά σας, αρκεί να έρθετε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, από τις 12:00 έως τις 14:00, όπου θα έχει στηθεί ραδιοερασιτεχνικός σταθμός με την πολύτιμη βοήθεια των μελών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου. Κατά την διάρκεια διεξαγωγής του JOTA-JOTI (18-19 Οκτωβρίου 2014), μια σειρά από δράσεις-παιχνίδια θα βρίσκονται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα…

[toggle title=”- JamPuz“]Η παγκόσμια ομάδα βαθμοφόρων JOTA JOTI Vision 2015 διοργανώνει για πέμπτη χρονιά ένα πρωτότυπο παιχνίδι που θα παίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου.

Πως παίζεται…

Η ιδέα του παιχνιδιού είναι απλή. Κάθε σύστημα που εγγράφεται στο παιχνίδι λαμβάνει ένα μοναδικό κωδικό. Σε κάθε επαφή κατά την διάρκεια του JOTA ανταλλάσσει τον κωδικό με αυτό ενός άλλου συστήματος από όλο τον κόσμο. Με τους κωδικούς συμπληρώνει τη δική του κάρτα bingo…!

Το παιχνίδι έχει 7 επίπεδα. Όσο περισσότερα JID βρίσκετε για την bingo κάρτα σας, τόσο περισσότερα επίπεδα ανεβαίνετε. Με την επιτυχή συμπλήρωση επιπέδων θα μπορείτε να κατεβάσετε ειδικό αναμνηστικό σήμα.

Φέτος πρώτη φορά, εκτός από την κάρτα Bingo με τον κωδικό, παίζετε Bingo και με τις χώρες!

Τι χρειάζεται για την συμμετοχή σας…

Γραφτείτε ως τμήμα (group) στο κεντρικό σύστημα εγγραφής για το JOTA-JOTI στο jotajoti.org και θα λάβετε:

Το μοναδικό κωδικό σας με όνομα JID (Jota-Joti ID). Είναι ένας διεθνής κωδικός που ισχύει παγκόσμια (για παράδειγμα JID: GR012353, GR = Κωδικός χώρας, 0123 = τυχαίος κωδικός που αλλάζει κάθε έτος, τα τελευταία 2 ψηφία (εδώ: 53) = κωδικός για το παιχνίδι bingo).

Μια κάρτα bingo που θα συμπληρώνετε online στο jotajoti.org. Η κάρτα bingo συμπληρώνεται online αυτόματα, βάζοντας τα JID των άλλων τμημάτων με τα οποία επικοινωνείτε.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε τη παρουσίαση σε μορφή powerpoint και τις αναλυτικές οδηγίες σε μορφή doc ή pdf. Χρησιμοποιήστε τις οδηγίες για να τυπώσετε την κάρτα συμμετοχής σας στο JamPuz.

[/toggle]

[toggle title=”- Παιχνίδια“]Μια σειρά από παιχνίδια θα σας περιμένουν κατά την διάρκεια του JOTA-JOTI. Περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες.[/toggle]

[spacer][/spacer]

Χρήσιμα για το JOTA…

[toggle title=”– Παγκόσμιες Προσκοπικές Συχνότητες“]

BAND

 80 m

40 m

20 m

17 m

15 m

12 m

10 m

6 m

SSB (phone)3.690 & 3.940 MHz7.090 & 7.190 MHz14.290 MHz18.140 MHz21.360 MHz24.960 MHz28.390 MHz50.160 MHz

CW (Morse)

3.570 MHz

7.030 MHz

14.060 MHz

18.080 MHz

21.140 MHz

24.910 MHz

28.180 MHz

50.160 MHz

[/toggle]

[toggle title=”– Το φωνητικό Αλφάβητο“]

A

Alpha

H

Hotel

O

Oscar

V

Victor

B

Bravo

I

India

P

Papa

W

Whisky

C

Charlie

J

Juliet

Q

Quebec

X

X-Ray

D

Delta

K

Kilo

R

Romeo

Y

Yankee

E

Echo

L

Lima

S

Sierra

Z

Zulu

F

Foxtrot

M

Mike

T

Tango

G

Golf

N

November

U

Uniform

[/toggle]

[toggle title=”– Ο Κώδικας J / Ένα πείραμα ή ένα παιχνίδι;“]Η Ομάδα Εργασίας του JOTA, για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και να υπερβεί το πρόβλημα που υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους από την μη γνώση ξένων γλωσσών, προτείνει μια νέα ιδέα “τον Κώδικα J”. Στόχος είναι να δώσει την δυνατότητα σε δύο νέους που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα να μπορέσουν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με απλές φράσεις που θα είναι κατανοητές και από τους δύο. Ένα νέο παιχνίδι, ή ένα Πείραμα; Ο χρόνος θα δείξει![/toggle]

[spacer][/spacer]

Πως μπορώ να συμμετέχω στο JOTΙ…

Μπορείτε να συμμετέχετε ατομικά, με τους φίλους σας, με το Τμήμα σας ή με το Σύστημά σας…

– Αν διαθέτετε ευρυζωνική σύνδεση στην Εστία σας, χρησιμοποιήστε ένα modem-router για να φτιάξετε το δικό σας τοπικό δίκτυο υπολογιστών.

– Επισκεφτείτε ένα Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Internet Café, Ι.Ε.Κ., Κέντρα Σπουδών, Σχολεία, Πανεπιστήμια κ.λπ.)

– Χρησιμοποιήστε τις υπάρχουσες συνδέσεις Διαδικτύου σε κάποιο από τα σπίτια των μελών του Τμήματός σας. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για Ενωμοτίες ή Ομίλους Εργασίας ή Ομάδες Δράσης να δραστηριοποιηθούν στα σπίτια των μελών τους.

– Οι δημοφιλέστεροι τρόποι συμμετοχής είναι μέσω των καταχωρημένων Προσκοπικών σελίδων στον Παγκόσμιο Ιστό του Διαδικτύου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και του IRC (Internet Relay Chat)

[toggle title=”– Οι Έλληνες Πρόσκοποι στο IRC“]Οι Έλληνες Πρόσκοποι συμμετέχουν εδώ και χρόνια ενεργά στο JOTI μέσω Internet Relay Chat. Από την υπηρεσία αυτή δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με άλλους Προσκόπους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Και φέτος, το δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αποκλειστικά τοScoutlink, το διεθνές Προσκοπικό Δίκτυο (και όχι το GrNet όπως άλλες χρονιές). Μπορείτε να συνδεθείτε στο ScoutLink από τους servers chat.eu.scoutlink.net και chat.scoutlink.net. Πριν συνδεθείτε σε αυτούς, πρέπει να έχετε εγγραφεί στο jotajoti.org ώστε να έχετε κατοχυρωμένο το δικό σας όνομα για τη διάρκεια της δράσης. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες του Σ.Ε.Π. στη διεύθυνση sep.org.gr/jota-joti/scoutlink  και στο scoutlink.net.[/toggle]

Κατά την διάρκεια διεξαγωγής του JOTA-JOTI (18-19 Οκτωβρίου 2014), μια σειρά από δράσεις-προκλήσεις-παιχνίδια θα βρίσκονται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα…

[toggle title=”- Προκλήσεις“]17 προκλήσεις ώστε τα Τμήματά σας να ανακαλύψουν πολλά μυστικά επικοινωνίας (http://jotajoti.info/jota-joti-challenges/)[/toggle]

[toggle title=”- «Παγκόσμια Πρόκληση» (The Global Challenge)…“]Η Παγκόσμια Πρόκληση (The Global Challenge) είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι για Συστήματα που παίζεται στο πλαίσιο του JOTA-JOTI.

Τι χρειάζεται για την συμμετοχή σας…

Για τη συμμετοχή σας θα χρειαστείτε, εκτός από την εγγραφή σας, πολύ πολύ κέφι, σύνδεση στο internet και τουλάχιστον μια φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα λήψης video.

– Εγγραφείτε ως Σύστημα (όχι ατομικά) στη σελίδα jotajoti.org (που είναι διαφορετική από αυτή του Παγκόσμιου Γραφείου και αποτελεί σελίδα για τους Προσκόπους της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας για το JOTA-JOTI). Με το λογαριασμό σας θα έχετε πρόσβαση σε εργαλεία για να ανεβάσετε τις απαντήσεις σας.

Αυτός ο λογαριασμός σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να παίξετε και στο άλλο διεθνές παιχνίδι του JOTA-JOTI, το JamPuz  αλλά και να μιλήσετε μέσω του ScoutCafe!

– Πρέπει να διαθέτετε ένα ιστολόγιο ή ένα λογαριασμό για το Σύστημά σας στο Facebook (σελίδα με ανοιχτή πρόσβαση) που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε αυτά θα πρέπει να ανεβάζετε φωτογραφίες και links.

– Επίσης, θα χρειαστεί να ανεβάσετε video είτε στο vimeo (προτεινόμενο) είτε στο youtube. Επιλέξτε τις καλύτερες ρυθμίσεις προστασίας ιδιωτικότητας όταν τα ανεβάζετε (ορατές μόνο σε όσους έχουν το URL)

Πως παίζεται…

Αποτελείται από 4 αποστολές προετοιμασίας και 9 κανονικές αποστολές. Το αποτέλεσμα κάθε αποστολής είναι μια μικρή ταινία ή μια φωτογραφία. Εσείς ανεβάζετε τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής θα σας δώσει βαθμούς για κάθε αποστολή. Οι υπόλοιποι Πρόσκοποι θα μπορούν να δουν τη συμμετοχή σας, κι εσείς να δείτε τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων.

Οι αποστολές θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του jotajoti.org τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του JOTA-JOTI, δηλαδή Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014. Οι Αποστολές Προετοιμασίας δημοσιεύονται περίπου 2 εβδομάδες νωρίτερα. Τα Συστήματα που θα συμμετέχουν, θα μπορούν να υποβάλουν τα αποτελέσματά τους από την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, αφού πρώτα έχουν εγγραφεί.

Το παιχνίδι δεν είναι ένας διαγωνισμός για τον καλύτερο. Ανάλογα με τον αριθμό των αποστολών που θα εκτελέσετε και το πόσο καλά θα ολοκληρώσετε κάθε μία από αυτές, θα σας απονεμηθεί χάλκινο, αργυρό, χρυσό ή αδαμάντινο μετάλλιο.

Η πρόκληση για εσάς είναι να φτάσετε σε ψηλό επίπεδο. Για κάθε αποστολή μπορείτε να λάβετε έως και 100 βαθμούς. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής θα σας απονείμει τους βαθμούς μόλις ελέγξει το αποτέλεσμα σας. Μπορείτε να φτάσετε σε ένα από τα 4 επίπεδα. Θα δείτε το τελικό σας αποτέλεσμα στο τέλος του διημέρου του JOTA-JOTI.

Χάλκινο: έως και 40% του μέγιστου δυνατού σκορ
Αργυρό: από 41% έως 60%
Χρυσό: από 61 έως 90%
Αδαμάντινο: πάνω από 90%

Που θα δημοσιεύετε τα αποτελέσματα των αποστολών σας…

Μερικές αποστολές έχουν ως αποτέλεσμα μια απλή απάντηση (λίγα γράμματα, λέξεις ή προτάσεις), τα οποία θα πρέπει να καταχωρήσετε στο jotajoti.org.

Άλλες αποστολές έχουν ως αποτέλεσμα μια μικρή ταινία ή μια φωτογραφία. Θα πρέπει να δημοσιεύσετε αυτές τις φωτογραφίες ή τις ταινίες στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να είναι οπουδήποτε θέλετε: σε μια υπηρεσία όπως τα Flickr, Facebook, YouTube, Vimeo ή στην ιστοσελίδα του Συστήματός σας. Στο jotajoti.org θα βάλετε την ιστοδιεύθυνση (link) της τοποθεσίας που έχετε ανεβάσει την ταινία ή τη φωτογραφία σας.

Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφία ή η ταινία σας έχει ανέβει ως ΔΗΜΟΣΙΟ περιεχόμενο (δεν πρέπει να απαιτείται εγγραφή για να μπορεί κάποιος να τη δει)Στις αποστολές ζητείται να ανεβάζετε τις ταινίες σας στο YouTube. Αυτό γιατί εκεί υπάρχει μια μικρή βιντεοθήκη στο κανάλι JOTA-JOTI. Μπορείτε όμως να ανεβάσετε τις ταινίες σας όπου εσείς θέλετε.

Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί όταν δημοσιεύετε φωτογραφίες, ταινίες ή άλλα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει ετοιμάσει σχετικό «Εγχειρίδιο καλής Χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για Προσκόπους» που θα βρείτε στην Ανακοίνωση 50/2014 της Γ.Ε.-Σ.Ε.Π.

Οι ταινίες και οι φωτογραφίες που θα δημιουργήσετε δεν πρέπει να είναι προσβλητικές ή αντίθετες με τις Αρχές της Προσκοπικής Κίνησης. Οι ακατάλληλες δεν θα υπολογίζονται για τη βαθμολογία του παιχνιδιού.

Σκοπός του παιχνιδιού…

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να κάνουμε και να μάθουμε πράγματα όλοι μαζί, να διασκεδάσουμε και να μοιραστούμε τις δραστηριότητές μας με άλλους Προσκόπους από όλο τον κόσμο.

[info]Αποστολές προηγούμενων ετών, για να πάρετε μια ιδέα…

– Αποστολές παιχνιδιού για το 2013
– Αποστολές παιχνιδιού για το 2012

Αποτελέσματα αποστολών 2012…
– Ετοιμάστε μια φωτογραφία σε forced perspective.
– Ετοιμάστε ένα Προσκοπικό Gagnam Style τραγούδι.[/info]

Είστε έτοιμοι για την παγκόσμια πρόκληση…?

[warning]Οι αποστολές προετοιμασίας για το 2014 έχουν ήδη δημοσιευθεί…!

– Κατεβάστε τες σε μορφή pdf για εκτύπωση:

(4) Αποστολές Προετοιμασίας Παγκόσμιας Πρόκλησης 2014
– (9) Αποστολές Παγκόσμιας Πρόκλησης 2014

Δείτε τες online στο jota-joti-vision2015.org[/warning]

[/toggle]

[toggle title=”- Το ταξίδι του Sinbad…“]Ο Sinbad κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του JOTA-JOTI θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Βοηθήστε τον να ταξιδέψει και στην Ελλάδα ακολουθώντας τις οδηγίες στην ιστοσελίδα (http://jotajoti.info/sinbad-travels/).[/toggle]

[spacer][/spacer]

 

Σκοπός του JOTA JOTI

Ο “Ράδιο-Προσκοπισμός” (Radio Scouting) και ειδικά το JOTA-JOTI είναι μια εξαιρετική ευκαιρία επικοινωνίας με Προσκόπους και Οδηγούς από πολλές χώρες, ανταλλαγής ιδεών, γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, ήθη και έθιμα και απόκτηση νέων φίλων. Και το φετινό JOTA-JOTI θα δώσει σε όσους συμμετάσχουν τη μεγάλη εμπειρία του να είσαι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης και θα συμβάλει στην παγκόσμια κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

[spacer][/spacer]

[success]Αφίσα δράσης  |  Αναμνηστικά αυτοκόλλητα[/success]

[info]Για περισσότερες πληροφορίες της δράσης στην Πάτρα, επικοινωνήστε με:

Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος
Αρχηγός 5ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Πάτρας
6936061156, connart@gmail.com[/info]

[warning]Να μην ξεχάσετε! 

Με το τέλος της δράσης όσα Τμήματα, Συστήματα και Εφορείες συμμετείχαν στο JOTA-JOTI παρακαλούνται να στείλουν τη συνημμένη Αναφορά Συμμετοχής τους στην Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε. (email: efpl@sep.org.gr), έως τις 19 Νοεμβρίου 2014, ώστε να συνταχθεί η συγκεντρωτική Αναφορά Συμμετοχής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που θα σταλεί στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο για να συμπεριληφθεί στον Παγκόσμιο Απολογισμό του 57ου JOTA – 18ου JOTI.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο, αν μαζί με την αναφορά σας, στέλνατε και έγχρωμες φωτογραφίες, αποκόμματα από εφημερίδες κ.λπ., από τη συμμετοχή σας, για να χρησιμοποιηθούν στην εκτύπωση του ετήσιου Παγκόσμιου Απολογισμού της δράσης.

Αναφορά Συμμετοχής

[/warning]

[toggle title=”Χρήσιμα Links“]

Η σελίδα του Σ.Ε.Π. για το JOTA-JOTI (http://www.sep.org.gr/jota-joti)

Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (http://www.scout.org)

JOTA-JOTI (WOSM) (http://www.jotajoti.info)

Scoutlink, Παγκόσμιο Προσκοπικό δίκτυο IRC (http://www.scoutlink.net)

JOTA-JOTI  (Ο.Ε. Vision 2015) (http://www.jotajoti.org)

[/toggle]

[toggle title=”Ακολουθείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα επίσημα κανάλια του WOSM για το JOTA-JOTI“]

Facebook

Twitter

Instagram

[/toggle]